Elementer vinder på varmeakkumulering 

De danske arkitekter har i høj grad taget EXPAN Byggesystem til sig, og stadig flere boliger med elementer som bagmure og facade skyder op.

En af de væsentlige årsager til populariteten er de gode bygningsfysiske og varmeakkumulerende egenskaber hos elementer af beton og letbeton.

Åbne planløsninger og store vinduespartier, som kendetegner tidens arkitektur, stiller nemlig krav til byggematerialerne.

EXPAN bygger stadig flere høje facader, fordi der netop er fokus på lys og luft i arkitekturen. Det betyder ofte højder på helt op til fire meter, og det kræver en stærk og stabil kerne, når en stor del af facaden samtidig er af glas.

Tunge materialer sikrer komfort

Men det er ikke kun stabiliteten, der udfordres af den moderne arkitektur.

De store glasfacader kan underminere boligens komfort, hvis der ikke står de rette materialer bag. 

Når dagene er korte, er det naturligvis rart med meget lys i boligen, men om sommeren kan de store vinduespartier nærmest omdannet hjemmet til et drivhus. Tunge materialer som beton eller letbeton kan være med til at afhjælpe dette problem.

Temperaturen inden døre ikke bør svinge mere end to til tre grader i løbet af døgnet, og denne såkaldte komfortzone bør ligge fra 18 til 23 grader. Et af midlerne til at opnå dette kan være tunge materialer, som optager varmen fra omgivelserne.

Eksempelvis kan letbeton optage dobbelt så meget varme som træ. På den måde kan man tage toppen af den overskydende varme og derved minimere overophedning om sommeren.

Mindre udsving sparer energi

De mindre temperaturudsving har derudover stor betydning for bygningens samlede energiforbrug til henholdsvis opvarmning og nedkøling.

Undersøgelser fra Teknologisk Institut viser faktisk, at det er muligt at spare helt op mod 10 procent af bygningens energiforbrug ved at bygge i letbeton i stedet for træ.